неділя, 6 березня 2016 р.

Спалахи на Сонці

На початку минулого століття було помічено, що сонячна активність має прямий вплив на Землю, а також на будь-які живі та неживі об'єкти на ній. І одним із найбільш значних проявів сонячної активності є спалахи на Сонці. Сьогодні це явище вивчають учені в десятках науково-дослідних центрів та інститутів, розташованих у різних куточках світу. З якої причини на Сонці виникають спалахи, і як вони впливають на наше життя? Відповіді на ці питання ви знайдете у цій статті.

Причини спалахів на Сонці

Як і будь-яка інша зірка, Сонце являє собою величезну газову кулю. Ця куля обертається навколо своєї осі, але робить це не так, як наша планета або інше тверде тіло. Швидкість обертання різних частин цієї зірки відрізняється. Полюси рухаються повільніше, а екватор — швидше. В результаті магнітне поле Сонця разом із плазмою закручується особливим чином і посилюється на стільки, що починає підійматися на його поверхню. У цих місцях підвищується активність і з'являються спалахи.
Іншими словами, енергія обертання світила здатна переходити у магнітну енергію. А в тих місцях, де вивільняється дуже багато такої енергії, і виникають спалахи. Цей процес легко уявити на прикладі звичайної електричної лампочки, підключеної до мережі. Якщо напруга в мережі надмірно підвищується — лампочка перегоряє.

Що відбувається під час спалахів на Сонці?

Під час спалахів вивільняється величезна кількість енергії. Під час кожного з них виділяються мільярди кілотонн у тротиловому еквіваленті. Кількість енергії від одного спалаху на Сонці більше, ніж можна отримати від спалювання всіх розвіданих на даний момент запасів нафти і газу на Землі.
В результаті спалахів викидається велика кількість плазми, яка утворює так звані плазмові хмари. Рухомі сонячним вітром, вони направляються в сторону Землі та викликають геомагнітні бурі, які мають сильний вплив на нашу планету.
Спалахи на Сонці

Як спалахи на Сонці впливають на техніку?

Вчені виявили прямий вплив спалахів на Сонці й геомагнітних бур, які йдуть за ними, на роботу різних технічних пристроїв. І ві справді грандіозний! На жаль, спалахи на Сонці здатні впливати на створені людиною пристрої лише негативно.
Нерідко в ці періоди виходять з ладу або працюють з перебоями радіолокаційні прилади. Під час спалахів на Сонці часто втрачається зв'язок із судами й підводними човнами. Велику небезпеку становить даний вид сонячної активності й для літаків. Під час спалахів іноді перестають працювати навігаційні прилади авіалайнерів. У разі, якщо це відбувається під час зльоту або посадки, виникає пряма загроза життю пасажирів і членів екіпажу.
Страждає в період спалахів і наземне обладнання. В першу чергу це стосується пристроїв, які передають і приймають GPS-сигнали. Тому через спалахи на Сонці можуть працювати неправильно або зовсім не працювати автомобільні навігатори, мобільні телефони та інші пристрої з підтримкою GPS.

Як спалахи на Сонці впливають на організм людини?

Вперше про вплив спалахів на живих істот, у тому числі й на людей, говорив ще на початку ХХ століття знаменитий нині вчений Чижевський. Однак у той час його доводи висміювали, вважаючи їх псевдонауковими. І лише через багато десятків років дослідники виявили сильний вплив сонячних спалахів на людський організм. На жаль, як і у випадку з технікою, цей вид сонячної активності вкрай несприятливий для людей.
В першу чергу від наслідків спалахів на Сонці страждають діти і люди похилого віку, а також хворі та ослаблені люди. Але й усі інші, так чи інакше, відчувають на собі їх вплив, навіть якщо не замислюються про це.
Так, наприклад, кожна здорова доросла людина напевно може пригадати моменти, коли вона відчувала явний занепад сил без будь-якої видимої причини. Звичайно, подібний стан може виникати в різних випадках. Але дуже часто його спричиняють саме спалахи на Сонці або геомагнітні бурі, які після них виникають.
Вчені з'ясували, що в цей період кров згущується. У зв'язку з цим, спалахи на Сонці особливо небезпечні для людей, які страждають на гіпертонію або схильні до утворення тромбів. Той, хто має подібні проблеми зі здоров'ям, обов'язково повинен стежити за прогнозом геомагнітних бур. У період їх настання необхідно завжди мати під рукою необхідні ліки.
Спалахи на Сонці несприятливо впливають на серцево-судинну систему людини. З цієї причини під час них підвищується число інфарктів та інсультів. У людей, які страждають будь-якими хронічними захворюваннями, під час спалахів іноді трапляються загострення. А у тих, хто повністю здоровий, часом виникає безпричинна втома, апатія, занепад сил.

Вплив спалахів на Сонці на психіку людини

Ці явища чинять негативний вплив на людський організм, як на фізіологічному, так і на психологічному рівні. Так, навіть абсолютно здорові люди в цей час нерідко відчувають підвищену дратівливість і нервову збудливість; або навпаки — млявість і депресію.
Вчені встановили, що під час спалахів на Сонці у людей погіршується увага і знижується швидкість реакції на зовнішні подразники. З цієї причини в такі моменти зростає кількість дорожньо-транспортних пригод. Крім того, в ці періоди збільшується кількість виробничих аварій, причина яких — людський фактор.
У людей із психічними захворюваннями й відхиленнями під час спалахів на Сонці часто спостерігаються загострення. Крім того, вже давно помічено, що в такі моменти зростає число самогубств.
Хоча спалахи на Сонці не несуть для нашої планети та її мешканців нічого хорошого, не варто забувати про те, що ця зірка дає нам тепло і світло. Сподіваємося, що наведена в цій статті інформація допоможе метеочутливим людям правильно діяти під час спалахів на Сонці та геомагнітних бур.

Поділитися та зберегти